Na otázku, zda se dobře staráme o naši ledničku, většina z nás odpoví, že samozřejmě ano. Ale přesto přinášíme na toto téma několik rad.
Jak ji umístit?
Vhodné umístění lednice je základní věc. Ideální je místnost, kde je maximálně asi 20°C. Ve většině kuchyní je to těžké dodržet, ovšem každý stupínek teploty navíc znamená navýšení spotřeby elektrické energie. Dále je důležité, aby byl kolem lednice dostatečný prostor. Hlavně v zadní části, kde je umístěn kompresor a kondenzátor. Od zdi by měla být minimálně 10 centimetrů.
Jak ji čistit?
Dodržovat v tomto zařízení pořádek a čistotu je velice důležité! Vzhledem k tomu, že je v ní většinou hodně potravin, jde o rizikový prostor z hlediska možnosti šíření různých bakterií a s nimi spojených nákaz. A to jistě v naší domácnosti není žádoucí! Úklidu lednice se věnujeme proto pravidelně. Stačí asi 1 x za měsíc. Nejlépe je mýt vnitřní prostor roztokem vody a octa či vody a jedlé sody. Nezapomínáme na gumová těsnění ve dveřích. Daří se tam bakteriím a plísním. Pokud se tam usadí dokonce nánosy špíny, dveře špatně těsní a opět se navyšuje spotřeba elektřiny. Bakteriím také bráníme v šíření v prostoru lednice tím, že je řádně balíme. Vhodné jsou k tomu plastové krabičky, které se dobře myjí. Nezapomínáme ani na vnější část lednice, také vysáváme prach v zadní části!
Otevíráme jen krátce!
Dveře od lednice nenecháváme dlouho otevřené. Přístroj začne hned zvyšovat výkon k udržení nízké teploty a zvyšuje se znovu zbytečně spotřeba. Vybíráme i ukládáme tedy rychle!
Pozor na horké pokrmy!
Uvařené jídlo, které pak budeme do lednice ukládat, vždy nejdříve zchladíme na pokojovou teplotu. Teplé pokrmy by nejen navyšovaly teplotu ve vnitřním prostoru a tím samozřejmě spotřebu, ale docházelo by zde také ke kondenzaci vody. A příliš vysoká vlhkost v lednici a námraza též není žádoucí.